Amerika EB-5 Vizesi
Amerika Yatırımcı Vizesi (EB-5)
Amerika’ya göç ederek çalışmak ve süresiz oturum izni almak isteyen T.C. vatandaşları Amerika daimi oturum izni şartlarını tamamlamak durumundadırlar. Amerika’ya göç eden T.C. vatandaşları Amerika’da oturum izni sahibi aile üyesi veya Amerika’da iş sahibi olan işverenin sponsorluğu ile yeşil kart sahibi olabilmektedirler. Fakat aile bireyinin ya da firmanın başvuran kişiyi resmi beyanlarla desteklemesi gerekmektedir. Kişi uygun görüldüğü takdirde yeşil kart sahibi olabilmektedir. Amerika oturum izninin alternatif bir yöntem ise EB-5 Amerika vize programı yöntemidir. EB-5, Amerika’ya yatırım yaparak daimi oturum izni sahip olmak isteyen yabancı yatırımcılar için hazırlanan bir programdır. Amerika EB-5 programı ile yabancı yatırımcılar Amerika’da gerekli şartları sağlayarak yatırım yaptığı takdirde yeşil kart sahibi olabilmektedirler.
EB-5 vizesinden iki tip yatırımcı yararlanabilmektedir. Biri küçük çapta iş kuran ve bizzat kendilerinin yöneteceği ticari işletmeye yapılan yatırım. Bu tipte işveren en az 10 tane Amerika vatandaşına iş istihdamı sağlamalıdır. Bu yöntem pek fazla tercih edilmemektedir. Yatırımcı vizesini alabilmek için diğer bir yöntem de Bölgesel Merkez (Regional Center)’dır. Bölgesel Merkez programı başvuru sahibine bölgesel merkez üzerinden birçok yatırımcıyla birlikte bir havuz methodu ile ilerleyen bir projeye yatırım yapma imkanı tanımaktadır. Bu yöntemde bütün sorumluluk bu konuda deneyimli Bölgesel Merkez’e ait olduğu için yatırımcı risk almaktan kurtulmaktadır. Bir gayrimenkul projesine inşaat safhalarında harcanan fonların yaratacağı varsayılan işler yatırımcı hiçbir çaba sarf etmeden hazır görünmektedir. Bu varsayım proje bazında bir ekonomistin yaptığı istatistik analize dayanmaktadır.
Bölgesel Merkez üzerinden elde edilen vizelerin büyük çoğunluğu gayrimenkul yatırımı ile kazanılmıştır. Ticari iş yeri, yerleşim yeri veya otel EB-5 vizesinde gayrimenkul tanımına girmektedir. Bu vize kategorisinde de başvuru sahibi 10’un üzerinde Amerikalı vatandaşa istihdam sağlaması şartı aranmaktadır.
Amerika EB-5 vizesinde yatırımcının yatırımının kaynağını ispatlaması gerekmektedir. Bölgesel Merkez’li yatırım oranları 500.000 $ veya 1.000.000 $’dır. Yatırımcı konuda tecrübeli avukat aracılığıyla yatırım miktarının kaynağını tutarlı şekilde ispat etmelidir. EB-5 vize başvuruları çoğunlukla birbirleriyle tutarlı olmayan destekleyici finansal evraklar nedeniyle reddedilmektedir.
Başvuru sonrası onay işlemi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için ortalama olarak 14-16 ayı bulmaktadır. Başvuru onaylandıktan sonra bir de randevu bekleme süresi bulunmaktadır. Amerika yatırımcı vizesinin onaylanmasını bekleyen başvuru sahibi Amerika Konsolosluğundan randevu almalıdır. Bu aşama 6 ay sürmektedir. Yeşil kartın çıkması onay ve randevu ile birlikte iki sene sürmektedir.
Ana Menü
- Ankara Büyükelçiliği
- İstanbul Başkonsolosluğu
- Amerika Dil Eğitimi
- Adana Konsolosluğu
- İzmir Fahri Konsolosluğu
- Amerika Vize Başvuru Formu (DS-160)
- Amerika Turistik Vize
- Amerika Ticari Vize
- Amerika Vizesi
- Amerika Üniversite Eğitimi
- Amerika Aile Ziyareti Vizesi
- Amerika J1 Vize
- Amerika Öğrenci Vizesi
- Amerika Yatırımcı Vizesi (EB-5)
- Türkiye Oturum İzni
- Türkiye Vizesi
- Türkiye Çalışma İzni
- Türkiye Aile Birleşimi
- Türkiye'de Üniversite Eğitimi
- Türkiye Vatandaşlığı
- Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni
- Hakkımızda