Amerika Vizesi
Amerika Vizesi
Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş yapmak isteyen yabancı ülke vatandaşının, pasaportuna işlenen bir ABD vizesi edinmesi gerekmektedir. Bazı yabancı ziyaretçiler, vizesiz seyahat koşullarını taşımaları halinde ABD’ye vizesiz seyahat edebilir. Amerika Ankara Büyükelçiliği ve Amerika İstanbul Başkonsolosluğu Konsolosluk Bölümlerinde göçmen olmayan vize görüşmeleri sadece randevu ile gerçekleşmektedir.
Amerika’ya turistik amaçlı ziyaretler için başvurulması gereken vize tipi B1/B2 – Ticari veya Ziyaret Amaçlı Ziyaretçi Vizesi’dir. Bu vize tipi göçmen olmayan vize kategorisine dahildir.
Amerika Ticari Vizesi de Amerika Turistik vizesinde olduğu gibi T.C. vatandaşlarına, vizenin onaylanması halinde 10 yıl süreli çok girişli (multiple) olarak verilmektedir.
ABD Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Amerika vizesi başvurusu için Amerika’ya seyahat edecek olacak kişinin Amerika Konsolosluğunun resmi sitesinde bulunan online başvuru formunu doldurması ve fotoğrafın yüklenmesi gerekmektedir. Formu tamamladıktan sonra vize randevusu alınmaktadır.
Amerika Vizesi başvuru dosyasına başvuru sahibinin seyahat niyetini belirten belgelerini; düzenli bir gelire sahip olduğu gelir döküm belgesini, Türkiye’de evi varsa tapusunu, kirada evi var ise tapusu ile birlikte kira kontratını, arabası varsa aracının ruhsatını, uçak bilet bilgilerini gidiş-dönüş olarak Amerika Konsolosluğuna ibraz etmesinde fayda vardır.
Amerika Vizesi başvuru sürecinde randevu tarihinde konsolosluk görevlisi tarafından mülakat yapılmaktadır. Mülakat süresince kişi soruları net ve tereddüt etmeden cevaplamalıdır. Mülakattan sonra ret alan kişiye ret mektubu ile birlikte pasaportu iade edilir.Amerika vizesi onaylanan kişiye ise pasaportu iade edilmez, ev ya da iş adresine en yakın PTT merkezine pasaportunun üzerine vizesi işlenmiş olarak 3 iş günü içinde gönderilir.
Amerika vizesi randevu gününde parmak izi de alınmaktadır. Amerika seyahat eden kişi gümrükten geçerken tekrar parmak izi alınmaktadır. Kişinin Türkiye’de verdiği parmak iziyle Amerika’ya girerken verdiği parmak izinin denk olması gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletleri bu uygulamayla sahte pasaportla seyahat etmek isteyen ve Amerika vizesi olmadan ülkeye giriş yapmak isteyenleri önlemek istemektedir.
Amerika vizesi başvurusu randevu gününde parmak izi alınmaktadır. Amerika seyahat eden kişi gümrükten geçerken tekrar parmak izi alınmaktadır. Kişinin Türkiye’de verdiği parmak iziyle Amerika’ya girerken verdiği parmak izinin denk olması gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletleri bu uygulamayla sahte pasaportla seyahat edilmesini önlemeyi amaçlamaktadır.
Amerika vize türleri; (A, G, NATO) Diplomatik ve Resmi Vizeler; (B) Amerika Turist vizesi ve Amerika İş, Turizm, Tıbbi Tedavi; (C) ABD’den Transit Geçiş; (D) Mürettebat Vizesi; (E1/E2) Tüccar / Yatırımcı Vizesi; (F/M) Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi / Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizeleri; (J) Değişim Programı; (H, L, O, P, Q, R) Geçici İşçi /Çalışma veya Staj Vizesi ve (I)Basın Mensubu ve Gazeteciler olarak ayrılmaktadır. . Amerika Turistik Vizesi başvurusu için DS-160 formu vize randevu tarihinizden en az 3 gün önceden doldurmalıdır. Amerika Vizesi başvurusunda kullanılacak olan fotoğrafın 5x5 cm formatında olması gerekmektedir. DS-160 formu İngilizcedir ve 50’ye yakın soru bulunmaktadır. Amerika tüm vize kategorileri için şart koşulan DS-160 formunun eksiksiz ve doğru beyanlarla doldurulmalıdır.
Amerika vizesi başvurusunda 14 yaşının altında olanlar, 80 yaşının üstünde olanlar ve süresi dolan vizesini yenileyen başvuru sahipleri dışındaki herkes Amerika Konsolosluğundaki vize mülakatına girmekle yükümlüdürler.
İstanbul ve Ankara Amerika Konsolosluğundan randevu alacak kişilerin;
• Hesap oluşturmaları (pasaport numarası, doğum tarihi ve uyruğu girilmelidir.)
• DS-160 formunu tamamlamaları,
• Kişi hesap oluşturduktan sonra seyahat amacına göre bir vize türü seçmelidir.
• Randevu tarihi ve saatini seçmelidir.
ABD Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur (DS-160)?
Amerika “göçmen olmayan vize” kategorisinden başvuruda bulunacakların ilk olarak online olarak DS-160 formunu doldurmaları gerekmektedir. ABD DS-160 formunu eksiksiz ve gerçeği yansıtan beyanlarla doldurulmadığı sürece Amerika vize başvuruları tamamlanamamaktadır. DS-160 formunu tamamlayan başvuru sahibi formu kaydetmeli ve forma e-imzasını eklemelidir. ABD vizesi başvuru formunu dolduran başvuru sahibi mülakat için randevusunu almalıdır. Randevu gününde başvuru sahibinin şahsen Amerika Konsolosluğunda bulunması gerekmektedir. ABD vize randevusu, Amerika Konsolosluğunun yoğun olduğu durumlara göre geç bir tarihe verilebileceğinden Amerika vize başvurusu en az 8 hafta öncesinden yapabilir. Amerika tüm vize tipleri için Ankara Amerika Büyükelçiliğinden veya İstanbul Amerika Başkonsolosluğundan randevu alınmalıdır. Randevu günü başvuru sahibi mülakata tabi tutulur ve gerekli tüm evraklar yanında olmalıdır.
Amerika Vizesi Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?
• Başvuru sahibinin vizesi basılmadan ona eşlik eden eş ve çocukların vizeleri basılmamaktadır. Örneğin: F1,J1,L1 ve H1B vize tiplerine başvuran kişilerin vizeleri basılmadan eş ve çocuklarına F2, J2, L2 ve H4 vizeleri basılmamaktadır.
• Amerika vizesi başvurularında 1 Kasim 2021 tarihinden itibaren gözlükle çekilmiş fotoğraflar kabul edilmemektedir. Randevu gününde 10 yıldan eski olmayan pasaportun, elektronik başvuru formunun DS-160’ın barkodlu onay sayfasının çıktısının ve 2 adet fotoğrafın ibrazı gereklidir.
• 80 yaş üzeri başvuru sahiplerinin seçtikleri vize tipinin gerektirdiği evraklara ek olarak tamamlaması gereken özel bir evrak bulunmamaktadır.
• 14 yaşının altındaki başvuru sahipleri için; nüfus cüzdanı fotokopisi, her iki ebeveynin de geçerli A.B.D vizesinin fotokopisi, her iki ebeveynin geçerli pasaportlarının biyografik sayfalarının fotokopisi ek evrakların da gönderilmesi gerekmektedir.
Ana Menü
- Ankara Büyükelçiliği
- İstanbul Başkonsolosluğu
- Amerika Dil Eğitimi
- Adana Konsolosluğu
- İzmir Fahri Konsolosluğu
- Amerika Vize Başvuru Formu (DS-160)
- Amerika Turistik Vize
- Amerika Ticari Vize
- Amerika Vizesi
- Amerika Üniversite Eğitimi
- Amerika Aile Ziyareti Vizesi
- Amerika J1 Vize
- Amerika Öğrenci Vizesi
- Amerika Yatırımcı Vizesi (EB-5)
- Türkiye Oturum İzni
- Türkiye Vizesi
- Türkiye Çalışma İzni
- Türkiye Aile Birleşimi
- Türkiye'de Üniversite Eğitimi
- Türkiye Vatandaşlığı
- Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni
- Hakkımızda